ZNAMENITOSTI


Potopljeni brod Peltastis - brod tragičar koji je postao jedan od najpopularnijih ronilačkih destinacija na Kvarneru

Crkvica Sv. Klementa - Ovo minijaturno, ali vrijedno romaničko zdanje stoji usred Klimna, mjesta koje je ime dobilo upravo po crkvici, čiji prvi spomen datira u 1381. godine.

Sidro - najveće sidro na otoku Krku, nalazi se u Klimnu

Bodulska mjera za drva - Mnogi od „prijevoznika“ bili su analfabeti, tj. nepismeni, ali istovremeno i mudri: kako za trgovanja ne bi bili prevareni, dali su napraviti „kalup“ za tzv. “bodulski metar drva“.

Štrada - I dok je u novije doba namijenjena kupačima ljeti, a šetačima u ostatku godine, do polovice 20. stoljeća bila je puna bačvi, u kojima su ovdašnji stanovnici danju i noću kuhali sol, te je za brašno, šećer i sl. mijenjali po Slavoniji, Zagorju i sl.

Perilo - „Perila“, svakidašnje postaje „težakinja“, mjesta na kojima su usred zime razbijale led, a ljeti vrebale na dragocjene kapi. Jedno takvo perilo i danas se može vidjeti u središtu Čižića

Ostaci crkve Sv. Petra - antički lokalitet Sveti Petar, kojim uz izvorni krajobraz, dominiraju ostaci srednjovjekovne crkvice posvećene svecu kojemu su povjereni ključevi raja

Otočić Škojić - Po kiši, suncu, magli ili vedrini nije ga teško uočiti. Ako ga i ne tražite, on se sam pokazuje, „nudi“. Iako je malen opsegom, odaju ga njegove razvaline, relikti prošlosti.

Rudine i špilja Biserujka - nalazi se 300 m sjever- sjeverozapadno od naselja Rudine u općini Omišalj na otoku Krku. Špilja je uređena za posjet turista i odlikuje se bogatstvom špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, osobito stupova i stalaktita. Po speleološkoj klasifikaciji jednostavna je špilja s jamskim ulazom i lagano nagnutim špiljskim kanalom.

Uvala Slivanjska - Jednu od najljepših plaža na otoku Krku čuva Uvala Slivanjska Frane i Lijana - Legenda o nesuđenim mladencima postala je tema narodnih pjesama, a na jednoj stijeni nedaleko Rudina, anonimni je pučki umjetnik uklesao likove Frana i Lijane.Katarina Apartmani